Bu araştırma Serebral Palsisi olan çocuklarda tedavi edici bir müdahale olarak dinamik bir oturma sisteminin oluşturacağı ilk etkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada iki faktör ve tekrarlayan ölçümler yöntemi kullanıldı. Nöromüsküler fonksiyon bozukluğu olan on iki çocuk (Ortalama yaş 6.0, SD 2.7 yıl) çalışmaya dahil edildi, bunların hangilerinin deneysel grupta hangilerinin kontrol grubunda olacağı rastgele belirlendi. Çalışma başlangıcında, deneysel grup, dinamik oturma bileşenleri ile kalça ve diz bölgelerinde hareket kısıtlılığı sağlayan bir tekerlekli sandalye alırken, kontrol grubu da statik ayarlı bir tekerlekli sandalye aldı. Katılımcılar; eklem hareket açıklığı (hareket aralığı), kas spastisitesi (Modifiye Ashworth Skalası), motor fonksiyonlar (toplam hareketlilik) açılarından değerlendirildiler.
Fonksiyon ölçümü ve Özürlülük düzeyi ölçümü (Pediatrik Engellilik Envanteri Değerlendirmesi) çalışmanın başlangıcında yapıldı. 3 ay ve 6 ay sonrası tekrar müdahale edildi. Her iki grubun da motor fonksiyonlarının zaman içerisinde geliştiği gözlemlendi. Özellikle oturma kategorilerinde ve dizlerini büküp açmada gelişmişlerdi. Her iki grupta da öz-bakım, hareketlilik ve sosyal fonksiyon kategorilerine ait engellilik ölçümlerinde iyileşme vardı. İşaret gubu (deneysel grup) büyük ihtimalle, Kas spastisitesi ölçümleri, toplam motor fonksiyonlar ve özürlülük ölçümlerinde daha büyük daha homojen bir örnek sergileyecekti. Anahtar sözcükler: Serebral palsi; Dinamik oturma; Spastisite; Gross motor function.
BAŞLANGIÇ
Serebral Palsi (CP) kalıcı bir dizi hareket, duruş ve gelişme bozukluğu olup bu durum aktivitenin kısıtlanmasına yol açar. Bu bozukluklar genellikle ilerleyici olmayan rahatsızlıklar olarak yorumlanır ve gelişmekte olan fetal (cenine ait) ya da bebek beyninde oluşurlar. 27 CP oranı, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Batı Avrupada her bin doğumda iki veya üç olgu arasında rapor edilmiştir.30 Tıbbi maliyeti 90.000$ (1998 yılında, ABD doları) 32 tahmin edilmektedir; ve bir ömür boyu tahmini net maliyetin 921.000$ (2003 yılında, ABD doları)31 civarında olduğu düşünülmektedir. CP oranı ve bununla ilişkili maliyetler göz önüne alındığı zaman, klinik olarak, bu çocukların motor açıklarına yönelik olarak ileri düzeyde tedavi yöntemleri geliştirmek gereklidir.
CP gibi nöromüsküler sorunu olan çocuklarda en yaygın görülen bir ifade, hastanın çok yüksek bir kas tonusu ortaya koymasıdır. Terapetik müdahale almayan hastalar kas ve tendon sistemlerinde kronik bir kısalmadan muzdarip olabilirler.27 Kas spastisitesindeki artışlar, azalmış hareket aralığı (ROM) ve genel motor fonksiyonunun eş zamanlı düşüşü ile ilişkili olabilir. Fonksiyonel bağımsızlıkları bu durumları tarafından kısıtlanmıştır ve ortaya çıkan genel sonuç; destek ve ulaşım kolaylığı sağlamak için tekerlekli sandalye hapsi. Ancak geleneksel oturma sistemleri hapsi, hareketliliğin doğal kısıtlanması nedeniyle, etkilenen çocuklarda motor fonksiyon bakımını komplike edebilir. CP hipertonik ifadeleri olan hastalarda genellikle yüksek bir güç ve yüksek frekanslı hareket modeli sonucunda istemsiz kasılma modelleri mevcuttur. Bunun dışında, tekrarlanan, yüksek darbeli ekstansör kas kasılmaları, arkalık ve çerçeve kemerleri, ayak dayama yeri askıları ve kafalık bağları eksikliği olan bir tekerlekli sandalyede ciddi olarak zarar verici olabilir.
Uluslararası oturma sistemleri üreticilerinin son zamanlardaki denemeleri dahilinde, sandalye bileşenlerinin aşırı yıpranmasını azaltmak ve hastanın yumuşak dokularının zarar görmesini önlemek amacıyla dinamik oturma bileşenleri kavramını incelemiş bulunuyoruz. Mekanik stabilite sağlarken, kontrollü, dengeli ve desteklenen bir hareket temin eden dinamik oturma şekli, ideal olarak tanımlanabilir. Bir başka idealtasarım da tekerlekli sandalye bileşenlerinin, hastanın yüksek güce sahip hareketlerine yanıt olarak özgürce hareketi için dizayn edilmesidir. Dinamik bir oturma sistemi yaratmak, tekerlekli sandalye tasarımında dinamik koltuk bileşenleri entegre etmek, ilk girişimlerinden beri benzer nedenlere dayanmıştır; ağrılı kas spazmlarını azaltma ve ajitasyon ya da kısıtlanmış postürün neden olduğu baskının azaltılması.
Dinamik oturma idealiyle buluşma, konforu ve oturma toleransını arttırmalıdır, böylece öncelikle hastanın ve daha sonra da bakıcısının yaşam kalitesi iyileştirilmelidir. Soruna yeniden göz attığımız zaman sandalye bütünlüğü ve hastanın sağlığı sorunu sabit sandalye sisteminin sonucu olmak durumundadır; dinamik bir oturma sisteminin uygulanmasının özellikle nöromüsküler fonksiyon bozukluğu ve hipertonisitesi olan bu çocukların tedavi
için linke tıklayıp ürünleri inceleyebilir. En uygun ürünü bulmak ve çocuğunuza özel olara özelleştirmek için bizleri arayabilirsiniz.
http://www.tekerleklisandalyedunyasi.com/catinfo.asp?mrk=147
©2018 tekerleklisandalyedunyasi.com tüm hakları saklıdır.