Gece Körlüğü Hastaları Biyonik Gözle Işığa Kavuşacak
Bu hastalık, ülkemizde akraba evliliklerinin sık yapılması sebebiyle dünya ortalamasından fazla görülüyor
Halk arasında tavuk karası hastalığı olarak bilinen gece körlüğünün (Retinitis Pigmentosa) tek tedavisi olan retina protezi ameliyatları, artık Türkiye’de de yapılabilecek. Sağlık Bakanlığı, akraba evliliklerinin sıklığı sebebiyle ülkemizde görme kaybının önde gelen sebeplerinden biri olan gece körlüğü ameliyatlarının yapılması için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vehbi Koç Göz Hastanesi ve Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni yetkilendirdi.
Genetik kökenli olduğu bilinen ve ilaçla tedavisi olmayan gece körlüğü hastalığında, kişiler gözün içindeki ışığa hassas hücrelerin hasar görmesi sonucu yavaş yavaş ışığa duyarlılıklarını kaybederler. Zamanla dünyaya adeta bir borunun içinden bakmaya başlayan hastaların görmeleri, birkaç yıl içinde tamamen kaybolur. İlk gençlik yıllarında başlayan görme kaybı, daha çok genç nüfusu etkiliyor. Argus II Retinal İmplant adı verilen ve dünyada “biyonik göz” olarak bilinen sistemin, gece körü hastalarına kısmi görme sağladığını söyleyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Özmert, “Bugüne kadar bu hastaların ışığı görme umudu hiç yoktu. Argus II Retinal İmplant, tavuk karası hastalığı sebebiyle retina hasarlanması sonucu görmesini tamamen kaybetmiş kişilerin hareket eden cisimleri, ışığı, gölgeleri, köşeli cisimleri siyah beyaz olarak görmesini sağlıyor. Hastalar büyük puntolu harfleri, bir odadaki kapı ve pencereleri bulabiliyorlar. Daha önce tamamen başkalarına bağımlı olarak yaşamak zorunda kalan görme engelli kişiler, bağımsız olarak sokakta dolaşabilecek seviyeye geliyorlar” dedi.
Dünyada FDA onayı alan Amerika, Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya ve İsviçre’de yetkilendirilmiş kliniklerde yapılan ameliyatla takılan biyonik gözü dünyada 97 hasta 5 yıldır kullanıyor. Daha önce görmesi olan, 25 yaşından büyük hastalara uygulanabilen biyonik göz, ameliyatları genel anestezi altında yapılıyor. Argus II Retinal implantın iki parçadan oluştuğunu söyleyen Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği’nden Doç. Dr. Dilek Güven, “Sistemin bir parçası olan retinal implantı yaklaşık 2 saat süren bir ameliyatla göz içinde retinanın altına yerleştiriyoruz. Sistem, hastanın kullanacağı gözlüğün üzerindeki minyatür video kameradan görüntüleri alıp, video işleme ünitesinde işliyor. Bu bilgiyi gözlüğün üzerindeki bir anten aracılığıyla kablosuz olarak gözün içindeki retinal implanta ulaştırıyor. İmplant aldığı uyarıyı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Beyin bu uyarımı görsel model olarak yorumluyor ve hasta kısmi olarak görüyor” dedi. Doç. Dr. Güven bir yazılım sistemine sahip olan implantın yazılımlarının versiyonlarının sürekli olarak geliştirildiğini, yakın bir gelecekte daha net ve renkli görme sağlanabileceğini de ifade ediyor. İmplant İngiltere’de yaşa bağlı sarı nokta hastalığına bağlı körlüklerde de deneniyor.
HOLLANDALI HASTA
‘Artık ok atıp hedefi vurabiliyorum’
Dünyada “biyonik göz” olarak bilinen sistemi Hollanda’da deneyen ikinci kişi olan 35 yaşındaki Jeroen Perk, ameliyat sonrasında hayatının tamamen değiştiğini söylüyor. 11 yaşında tavuk karası hastalığına yakalanan ve 15 yaşında tamamen kör olan Jeroen, Hollanda Gümrük ve Tekel İdaresi’nde çalışıyor. Görmediği dönemlerde en büyük hayalinin ok atmak olduğunu söyleyen Perk, ameliyattan sonra bu hayalini gerçekleştirdiğini ve şekilleri seçebildiği için hedef vurabildiğini söylüyor. Perk, artık konserde en ön sırada oturarak, müzisyenleri izleyebildiğini belirtiyor.