6 Ekim Dünya Cerebral Palsy Günü
6 Ekim Dünya Cerebral Palsy Günü
Cerebral Palsy Nedir?
Cerebral Palsy (Serabral Palsi), gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan bir engellilik durumudur. Beynin tramvaya uğramış kısımlarına erken müdahale edilerek, hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler sağlanabilir. Cerebra Palsy’ye çoğunlukla başka bir fiziksel ya da zihinsel engellilik durumu da eşlik edebiliyor. Dünya genelinde 17 milyon Cerebral Pasly’li birey bulunuyor. Türkiye’de ise her 8 saatte bir Cerebral Palsy’li bebek dünyaya geliyor ve her 1.000 canlı doğumdan 4,4’ü Cerebral Palsy’li.
Hareket bozukluğu ile birlikte işitme, görme, epilepsi ve hareket kısıtlaması gibi farklı durumların da eşlik edebildiği Cerabral Palsy’li bireylerde yapılan araştırmalara göre 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi olduğu gözlemleniyor.
Sende Farkındalık Yarat ve Meydan Oku!
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV)’nın öncülüğünde bu yıl ikinci kez düzenlenecek farkındalık kampanyasında amaç toplumun Cerebral Palsy hakkında bilgilenmesini sağlamak ve farkındalık yaratmak. Sadece yapmanız gereken zıplamak veya tekerleme okumak. 6 Ekim Cerebral Palsy Günü’nde gönüllüler zıpladığı veya tekerleme okuduğu video kayıtlarını sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak her gönüllü 3 arkadaşına meydan okuyor. Bir yandan arkadaşlarının Cerebral Palsy hakkında farkındalıklarını artırırken bir yandan da kampanyaya destek vermeye davet ediyor. Cerebral Palsy’li çocuklar çoğunlukla yürüyemiyor, koşamıyor, zıplayamıyor ve tekerleme söyleyemiyorlar. 6 Ekim Dünya Cerebral Palsy Günü’nde bu aktiviteleri gerçekleştiremeyen çocuklar için harekete geçerek toplumda Cerebral Palsy’e yönelik farkındalık yaratmak amaçlanıyor.