Akülü Tekerlekli Sandalye Özellikleri
Akülü Tekerlekli Sandalye Özellikleri
Akülü Tekerlekli Sandalyelerin Genel Özellikleri;
1) Ev dışında kullanılabilen Akülü Tekerlekli Sandalyeler,
2) Ev dışında ve ağır iş koşullarında kullanıma uygun olan Akülü Tekerlekli Sandalyeler,
3) Yalnız ev içinde kullanılan Akülü Tekerlekli Sandalyeler,
4) Standart katlamalı, hafif ve nisbeten maliyeti düşük olanlar olmak üzere bu Akülü Tekerlekli Sandalyeleri 4 (dört) gruba ayırabilirz.
Hastanın sakatlığını, fonksiyonel bağımsızlık durumunu, toplumsal yaşama katılma potansiyelini ve motivasyonunu değerlendirerek bu avantaj veya dezavantajlar kıyaslanır ve sonuçta en uygun olacağına inanılan sandalye alımına karar verilir. Bu kararı en iyi verebilecek olanlar hastaya takip eden FTR uzmanı hekim ve fizyoterapisttir.
Hastanın fiziksel kapasitesi ve psikolojik motivasyonuna göre Akülü Tekerlekli Sandalye’de başka özellikler de istenebilir. Örneğin çok ağır sakatlık nedeniyle ellerini kullanamayan hastalar için “çene kontrollu “ veya “ses kontrollu” TEKERLEKLİ SANDALYE’ler vardır ve böylece hasta yalnızca başını ve çenesini hareket ettirerek TEKERLEKLİ SANDALYE’yi istediği tarafa yönlendirebilir.
Akülü TEKERLEKLİ SANDALYE’lerin çoğununun arkalığı sabit olduğu halde, istek üzerine ayarlanabilir şekilde de yapılabilir. Böylece hastanın günlük yaşam etkinliklerindeki ihtiyaca göre veya omurgasındaki deformiteye göre pozisyon alması ve yara oluşumunu engellemek için basınç dağılımı olanağı verilmiş olur.
Günümüzde, gelişen teknolojiye birlikte akülü TEKERLEKLİ SANDALYE’ler daha hafif, daha az yer kaplayan ve daha çok hareket yeteneğine sahip olacak şekilde üretilmeye başlanmış olup ek özellikler de içerebilmektedir. Bu konudaki en yeni gelişmelerden biri ayağa kalkmaya ve dik durmaya olanak veren sandalyelerdir. Bir butona basarak dik duruma gelebilen bu sandalyelerde diz ve bel hizasındaki kemerler hastayı sabitlemekte ve böylece uzun süre ayakta durabilmesine olanak sağlamaktadır. Bu tür sandalyeler hem tedavide hem de günlük kullanımda bir takım avantajlar kazandırmaktadır.
Bu Avantajlardan Bazıları;
- En önemlisi: Hasta dik durduğunu gördükçe kendini daha iyi hisseder, morali düzelir, karşısındaki insanla yüz yüze konuşabilir, motivasyonu artar, depresyon önlenir.
- Kalp- damar sistemi olumlu yönde uyarılır,
- Basınç dağılımı sayesinde bası yaralarının gelişmesi engellenir,
- Mesane ve barsak boşalımları kolaylaşır,
- Gövde ve bacak kaslarındaki kasılmalar azalır, kas ve tendonların gerilmesi ile kontraktür gelişimi önlenebilir,
- OrtostaTekerlekli Sandalyek hipotansiyon (ayağa kalkınca tansiyonun düşmesi) önlenir,
- Hastayı gün boyu yatakta veya TEKERLEKLİ SANDALYE’de oturur duruma bağlı kalmaktan kurtarır,
- Bacakların vücut ağırlığını taşımasıyla kas ve kemik dokuları uyarılır, kemik yoğunluğunun azalması yani osteoporoz engellenir,
- Dik durma pozisyonunda iken hasta daha çok uğraşı tedavisi veya günlük yaşam etkinliklerine katılabilir,
- Klasik “Tekerlekli Sandalyelt table” egzersizleri sırasında yapamadığı pek çok etkinliği yapma olanağı kazanır.
Sayılan bu avantajlara karşılık bazı dezavantajları da vardır ve seçim yapılırken bunları da göz önünde bulundurmak gerekir ;
- Ev veya hastane dışında dik pozisyona getirilmesi, düşme tehlikesi nedeniyle sakıncalı olabilir,
- Kalça, diz ve ayak bileklerinde ileri derecede kontraktürü olan hastalarda dik duruş mümkün olamaz,
- Bilinci tam açık olmayan, tam kooperasyon sağlanamayan hastalarda ve çok üst seviyeli tetraplejik omurilik yaralı hastalarda sakıncalı olabilir.
Tekerlekli sandalye teknolojisindeki gelişmeler bunlardan ibaret değildir. Örneğin “ çevre kontrollu” TEKERLEKLİ SANDALYE’ler yapılmaktadır. Bu sayede hastalar TEKERLEKLİ SANDALYE’deki kumanda panelinden kendi çevrelerindeki pek çok elektronik araca erişim olanağına kavuşabilmektedir; örneğin, ısınma, aydınlanma, bilgisayar, TV, internet erişimleri v.b. gibi günlük yaşantıda gereksinim duydukları fonksiyonlarda bağımsızlık kazanmış olmaktadırlar.
Tekerlekli Sandalye’ye bağımlı durumda olan hastaların merdivene gereksinim duyulmayan bir evde yaşamaları temel prensip olmakla birlikte, bu olanağa kavuşamayanlarda çözüm olarak, merdiven çıkabilen TEKERLEKLİ SANDALYE’ler yapılmıştır. Bu tür iskemleler, kaldırım ve küçük engellerden de kolayca geçebildiği için ev veya ofis dışında gezinme olanağını da artırmaktadır. Ancak ağır oluşları, taşınma güçlüğü ve artan maliyetleri önemli dezavantajları arasındadır.
Sonuç olarak; TEKERLEKLİ SANDALYE konusunda karar verirken hastanın fiziksel durumunu ve sosyal gereksinimlerini ayrıntılı bir şekilde göz önüne alarak en uygun seçim yapılması gerekTekerlekli Sandalyeğini söyleyebiliriz.
Tekerlekli Sandalye Dünyası
Müşteri ilişkileri Departmanı